sâmbătă, 9 iulie 2011

Gateway ID47, impact nimicitor!

Gateway ID47 este un laptop cât se poate de real, nicidecum un concept sau o schiţă a vreunui artist inspirat. Designul special, dat de marginile aproape inexistente din jurul display-ului şi baza metalică (sau cu aspect aparent metalic) desprinsă parcă din filmele S.F., sunt suficiente pentru a ne capta interesul şi a ne face să tânjim după un astfel de exemplar.


Am spus suficiente deoarece laptop-ul are o configuraţie obişnuită ce îl plasează pe segmentul portabilelor mainstream, astfel:
  • Ecran de 14 inch, 1366 x 768 pixeli;
  • CPU Intel Core i5-2410M şi 4 GB DDR3 RAM (la fel ca şi laptopul Sony VAIO EH despre care am scris chiar astăzi);
  • GPU nVidia GeForce GT 540M / Intel HD 3000, tehnologie Optimus;
  • HDD 500 GB;
  • Wi-Fi, Bluetooth;
  • Unitate optică DVD RW;
  • USB 3.0, HDMI.
Aceasta este o configuraţie al cărei cost se situează undeva în jurul a 800 $. Există şi soluţii mai ieftine cu 100 $, dar fără GPU dedicat.


Din nefericire pentru potenţialii cumpărători, notebook-urile din seria Gateway ID47 se comercializează doar în Statele Unite şi Canada. Aşadar, cei mai mulţi dintre noi ne vom mulţumi cu privitul.

iPad HD - numele următoarei tablete Apple?

A treia generaţie de tablete Apple ar putea să nu se numească iPad 3, ci mai degrabă iPad HD, numele ales având menirea de a scoate în evidenţă calităţile deosebite ale ecranului care o echipează.

iPad HD - numele următoarei tablete Apple?

Dacă iPad 2 se poate lăuda cu un ecran a cărui rezoluţie atinge modesta valoare 1024 x 768 pixeli, iPad HD ar putea avea la dispoziţie un ecran cu rezoluţie 2048 x 1536 pixeli, astfel fiind capabil să afişeze imagini mult mai detaliate decât tableta pe care o înlocuieşte.
Dublarea rezoluţiei ecranului nu este chiar o noutate pentru produsele Apple, iPhone 4 fiind echipat cu un ecran a cărui rezoluţie atinge 960 x 640 pixeli, dublu faţă de cei 480 x 320 pixeli afişaţi de ecranul unui iPhone 3GS.
Apple ar putea lansa tableta iPad HD odată cu telefonul iPhone 5, despre care se vorbeşte că ar fi mai subţire şi mai uşor decât iPhone 4, iar sub capotă va avea un procesor dual-core, respectiv cameră foto de 8 MP pentru poze.
Zvonuri venite din alte direcţii etichetează tableta iPad HD drept o versiune îmbunătăţită de iPad 2 şi nu un produs complet nou, cum ar trebui să fie o tabletă demnă să poarte numele numele iPad 3.

Utilizatorii de Mac OS X, ţinta atacurilor informatice

Valul de atacuri informatice asupra utilizatorilor Apple Mac OS X început în urmă cu două luni a continuat şi în iulie, conform unui raport al Kaspersky Lab.
Infractorii cibernetici au răspândit un malware de tip backdoor – Backdoor.OSX.Olyx.a –, creat special pentru a permite acestora să preia controlul asupra computerului infectat. Acest malware le-a permis infractorilor să folosească mai multe sisteme Apple infectate pentru a descărca în computer alt software periculos, să lanseze programe şi să trimită comenzi pentru executarea anumitor sarcini.

În luna iunie au fost închise operaţiunile unor reţele internaţionale de infractori cibernetici, care obţineau bani din distribuţia de programe antivirus false. O primă estimare arată că, în Statele Unite ale Americii, pagubele cauzate de aceste reţele se ridică la 74 milioane dolari. La închiderea reţelelor au colaborat şi reprezentanţi ai legii din ţări precum Germania, Franţa, Olanda, Suedia, Marea Britanie, România, Canada, Ucraina, Lituania, Letonia şi Cipru. Aproximativ 600 de persoane din ţări sud-est asiatice au fost arestate.

Printre incidentele de luna trecută s-au numărat şi încercările infractorilor cibernetici de a infecta utilizatorii brazilieni cu malware, prin folosirea serviciului cloud al Amazon, precum şi de a profita de sistemul monetar virtual BitCoin, pentru infectarea unor utilizatori din Rusia.

Cele mai noi tipuri de ameninţări informatice care au intrat în topul lunii iunie sunt cele care folosesc atacuri de tip drive-by: malware ce redirecţionează utilizatorii către pagini infectate, exploit-uri de vulnerabilităţi şi „downloaderi” de script-uri infectate. Astfel de programe periculoase au ocupat 14 locuri din totatul de 20 din top.

Una dintre cele mai importante intrări în clasament este Exploit.HTML.CVE-2010-2252.bc, care foloseşte o vulnerabilitate în Java Runtime Environment pentru a descărca şi lansa un exploit Java. La rândul său, acesta permite altor tipuri de malware să pătrundă şi să se instaleze în computerul-victimă.

Facebook vs. Google+: Apeluri video în alianţă cu Skype

Facebook a anunțat, miercuri, trei lansări, în parteneriat cu Skype. Facebook va oferi utilizatorilor chat de grup, un nou design și apeluri video, ca răspuns la lansarea reţelei de socializare, Google+. Oficialii Facebook și Skype au făcut anunțul în cadrul unei conferințe organizate la sediul central al companiei, de la Palo Alto.

"În timp ce mă plimbam, azi dmineață, m-am întâlnit cu un vecin de 70 de ani care mi-a spus că a auzit că lansăm ceva. 'Sper ca e videochat!', a spus el. Vom lansa ceva în următoarele săptamani". Așa și-a început Mark Zuckenberg, fondatorul Facebook, discursul.

În contextul în care Google a lansat, săptămâna trecută, o nouă reţea socială, Google+, prin care se pot efectua deja transmisiuni video, Zuckenberg a anunțat alianța cu Skype, cu care Facebook împarte, deja, anumite instrumente de mesagerie.

"Sunt trei lucruri pe care le vom face: chat de grup, un nou design și apeluri video. Jumătate din utilizatori au grupuri. Antreprenorii întotdeauna vor să facă lucruri diferite. Vom avea multe clipuri publicitare în timpul convorbirilor. Acum că avem infrastructura, multe companii vor fi interesate. Fiecare clip va fi social și vom avea un marketing puternic", a declarat Zuckenberg.

Surprins de un jurnalist, Zuckenberg a recunoscut, încurcat, că noile servicii nu sunt disponibile pentru smartphone-uri, însă a promis că se va lucra la acest aspect, de mâine.

"Videocall-urile nu sunt încă disponibile pe iPhone sau tablete. Ceea ce este unic în sistemul nostru de mesaje, este că atunci când scrii, fereastra apare. Vom dezvolta aceste lucruri pentru smartphone-uri începând de mâine", s-a scuzat șeful Facebook.

Skype va fi cumpărată de Microsoft, care este un mare acţionar la Facebook.

Noul serviciu de video-call a fost lansat de fondatorul Facebook Mark Zuckerberg, care a dezvăluit că site-ul are acum peste 750 de milioane de utilizatori. La început, serviciul de video chat va putea conecta doar doi utilizatori, faţă de sistemul Google+, care permite apelurile video în grup, cunoscute drept Huddles. Zuckerberg a precizat că alte funcţii Skype "premium" vor fi adăugate în viitor.

"Alianța cu Skype ne dă un sentiment de stabilitate", a adăugat Zuckenberg.

"Acum șase luni ne-am gandit cum să facem încadrarea. Parteneriatul are logică de afaceri, pentru că știm ce reprezintă comunicarea. Apreciem faptul că am încheiat acest parteneriat. De-abia așteptăm să avem aceste apeluri video pe Facebook", a spus  Tony Bates, CEO Skype.

Google a lansat, recent, reţeaua de socializare Google+, cel mai curajos efort de până acum al companiei de a detrona Facebook şi de a-şi perpetua dominaţia pe internet.

Pentru a-şi diferenţia serviciu de cel al Facebook, Google susţine că propria reţea de socializare are o abordare superioară faţă de intimitate şi de securitatea datelor utilizatorilor, chestiune care a declanşat în trecut numeroase controverse pentru ambele companii.

O caracteristică importantă a Google+ este organizarea prietenilor şi cunoştinţelor în aşa-numite "cercuri", utilizatorul având opţiunea să publice poze, clipuri video şi alte informaţii care vor putea fi accesate doar de grupul sau grupurile desemnate de acesta.

Facebook a fost criticată pentru funcţiile complexe şi confuze de intimitate şi securitate a datelor, dar a introdus anul trecut o funcţie care permite utilizatorilor să împartă prietenii în grupuri mai restrânse.

Cum poţi scăpa de cel mai puternic virus informatic din istorie

După ce în weekend Kaspersky Lab anunţa că a fost descoperit cel mai puternic virus din istorie, iată că astăzi venim cu o veste bună. Cei de la BitDefender au reuşit să creeze un utilitar gratuit ce te poate scăpa de temutul virus.
Odată executat, TDL4 infectează Master Boot Record (MBR), care permite lansarea de cod înainte ca Windows să se încarce. În acest fel, ameninţarea poate intercepta funcţiile vitale ale sistemului. Rootkit-ul poate infecta atât versiuni de Windows pe 32-biţi, cât şi pe cea de 64-biţi, ceea ce o face mai periculoasă decât alte elemente malware de acest tip.

Ameninţarea TDL4 se răspândeşte prin intermediul site-urilor pornografice, precum şi prin intermediul reţelelor ilegale de file-sharing, unde se ascunde sub forma unor fişiere codec sau crack-uri. Mai mult decât atât, infecţiile cu TDL-4 au fost detectate şi pe computere care în prealabil au fost compromise cu ZeuS, demonstrând faptul că acesta din urmă este responsabil pentru descărcarea şi instalarea unui rootkit.

„Rootkit-ul TDSS, cunoscut şi ca TDL4 sau Alureon, este unul dintre cele mai avansate specii de malware din ultima vreme. Acesta foloseşte o multitudine de technologii pentru a trece de mecanismele de protecţie ale sistemului de operare şi a-i compromite integritatea,” a declarat Cătălin Coşoi, şeful laboratorului de ameninţări online al BitDefender. „Acest lucru i-a permis să compromită un număr semnificativ de sisteme în 8 luni. Acest ultiliar permite utilizatorilor să elimine în totalitate ameninţarea şi să preia din nou controlul asupra propriului computer,” a concluzionat Coşoi.

Rutina de detecţie, eliminare şi dezinfecţie a fost integrată în soluţia de securitate BitDefender. Cei care nu folosesc securitate de la BitDefender pot descărca gratuit utilitarul de dezinfecţie atât pentru varianta Windows pe 32-biţi, cât şi pe cea de 64-biţi.

 Descarcă pentru 32 bit
 Descarcă pentru 64 bit

miercuri, 18 mai 2011

BREŞA DE SECURITATE care afectează 99% dintre TELEFOANELE CU ANDROID



Cercetătorii germani au descoperit că majoritatea telefoanelor cu sistem de operare Android conţin o breşă de securitate care, odată exploatată, ar permite accesul hackerilor la anumite servicii ale Google, scrie Time.com.
Atunci când un smartphone cu Android se conectează la internet, aplicaţiile Google de pe telefon vor încerca să se sincronizeze cu serverele companiei. O parte a acestei sincronizări înseamnă introducerea unui nume de utilizator şi al unei parole.
Dacă hackerii controlează reţeaua Wi-Fi la care sunt conectate telefoanele, atunci aceştia pot pune cu uşurinţă mâna pe numele şi parolele utilizatorilor. Această escrocherie funcţionează doar în cazul reţelelor Wi-Fi necriptate, dar publicaţia engleză care a semnalat prima problemă telefoanelor cu Android spune că 99% dintre acestea sunt "afectate de această vulnerabilitate".
În plus, cu cât sistemul de operare este mai vechi, cu atât smartphone-ul este mai expus. Astfel, cercetătorii de la Universitatea Ulm (Germania) spun că sunt afectate toate telefoanele care folosesc un sistem de operare mai vechi decât Android 2.3.3. De asemenea, ei precizează că, deşi Google a scos versiunea Android 2.3.4, foarte puţine telefoane au acest sistem de operare instalat.
"Nu ştiu când compania va oferi consumatorilor o versiune mai nouă de Android. Până atunci, utilizatorii ar trebui să se conecteze doar pe reţele securizate", a declarat un purtător de cuvânt al furnizorului de internet Verizon, contactat de Time.com.

marți, 10 mai 2011

Microsoft cumpără Skype pentru 8,5 miliarde dolari cash

Microsoft a anunţat astăzi că s-a ajuns la o înţelegere definitivă şi că va cumpăra compania Skype pentru 8,5 miliarde dolari de la grupul Silver Lake.





Microsoft a anunţat astăzi că s-a ajuns la o înţelegere definitivă şi că va cumpăra compania Skype pentru 8,5 miliarde dolari de la grupul Silver Lake.
Skype va deveni o nouă divizie de business în cadrul Microsoft, iar directorul executiv al Skype, Tony Bates, va avea titlul de preşedinte al Microsoft Skype Division şi va fi subordonat direct lui Steve Ballmer, CEO Microsoft.
Skype avea 170 milioane de utilizatori înregistraţi în 2010, care au utilizat 207 miliarde de minute de voce şi video.
Utilizatorii Skype îşi vor putea folosi în această reţea dispozitivele Microsoft, precum Xbox şi Kinect, telefoanele cu Windows Phone şi alte dispozitive Windows şi Microsoft. De asemenea, utilizatorii Skype vor putea fi interconectaţi cu Microsoft Lync, Outlook, Xbox Live şi alte comunităţi.
Microsoft va continua să investească şi să sprijine clienţii Skype pe platforme independente de Microsoft.
“Skype este un serviciu fenomenal care este iubit de milioane de oameni din întreaga lume”, a spus  Ballmer.
„Împreună vom crea un viitor al comunicaţiilor în timp real, astfel încât oamenii să poată fi conectaţi cu familiile lor, prietenii, clienţii şi colegii, oriunde s-ar afla în lume”.
Skype a fost fondată în 2003 şi achiziţionată de eBay în 2005, iar ulterior, în noiembrie 2009 de căter grupul de investiţii Silver Lake.
În ultimele 18 luni Skype şi-a crescut cu 150% consumul lunar de minute vorbite în reţea.

vineri, 6 mai 2011

Samsung Smart TV în România – televizoare 3D premium


Samsung a lansat în România seriile de televizoare premium Smart TVce oferă o calitate superioară a imaginii atât în format 2D cât şi 3D, rezoluţie Full HD şi opţiuni de divertisment bogate puse la dispoziţie prin intermediul magazinului online Samsung Apps.
În plus, prin designul deosebit, noile televizoare vor adăuga eleganţă şi luxoricărei locuinţe. Gama Samsung Smart TV include seriile premium LED D8000, LED D7000 şi LED D6500, Plasma D8000, D7000 şi D6900(6910), dar şi seriile LED D6000 si D5500, accesibile pentru orice client care îşi doreşte un televizor inteligent.
Iată, pe larg, ce oferă TV-urile Samsung Smart TV.
Samsung LED D8000 - Design superb şi imagini ultra-realiste
Seria de televizoare LED D8000 se remarcă printr-un design minimalist, cu o ramă de numai 5 mm şi un suport elegant.
Ca dotări, integrează conectivitate Wi-Fi şi interfaţa Samsung Smart Hub, pentru multiple posibilităţi de afişare a conţinutului. În plus, se poate conecta la alte dispozitive compatibile DLNA folosind funcţia AllShare.
Preţul Samsung LED D8000 variază, în funcţie de diagonală, de la 7.400 Lei pentru modelul de 44" la 12.600 Lei pentru modelul de 55".
Ca accesorii, menţionăm noii ochelari 3D activi Samsung dispun de conexiune RF (radio frequency) pentru o vizionarea fără interferenţe, cu un unghi mult mai amplu, iar greutatea redusă şi distribuită egal oferă un confort sporit pe o perioadă lungă de timp. Tehnologia 3D activă încorporată redă imagini 3D Full HD, iar convertorul 2D-3D îmbogăţeşte experienţa 3D prin transformarea oricărui conţinut 2D într-o experienţă uimitoare 3D.
Samsung LED D7000 - Vizionare 3D Full HD
Ca şi modelele de top, seria Samsung LED D7000 se remarcă, de la prima vedere, prin rama subţire de numai 5 mm, transparentă şi cu accente de pietre preţioase. Televizorul beneficiază, de asemenea, de un suport Quad Stand, a cărui înălţime redusă asigură o bună stabilitate.
Graţie tehnologiei 3D Auto Format Setup, televizorul detectează automat formatul de codificare 3D (e.g. side-by-side şi top bottom) în momentul rulării conţinutului şi redă automat imaginile 3D cele mai fluide. LED D7000 încorporează tehnologia de iluminare LED şi este înzestrat cu Clear Motion Rate 800 Hz, pentru imagini fluide, chiar şi în cazul filmelor cu mişcări foarte rapide.
Seria LED D7000 foloseşte interfaţa Samsung Smart Hub, completând astfel stilul de viaţă mobil şi mereu conectat al utilizatorului contemporan.
Preţul Samsung LED D7000 variază, în funcţie de diagonală, de la 6.790 Lei pentru modelul de 44" la 11.700 Lei pentru modelul de 55".
Samsung LED D6500 - Socializează direct de pe TV
Samsung LED D6500 este televizorul LED 3D ideal pentru utilizatorul care vrea să rămână conectat cu cei dragi. Beneficiind de facilitatea Wi-Fi built-in, e uşor de accesat browserul web pentru site-urile preferate sau Samsung Apps pentru aplicaţiile Samsung special concepute pentru TV. Cu funcţia Social TV, în timp ce urmăreşti programul TV preferat, poţi să faci update de status pe Facebook, să împărtăşeşti opinii pe Twitter sau chat pe Google Talk.
Designul modern al modelului LED 6500 este subliniat de rama subţire Crystal TV.
Preţul Samsung LED D6500 variază, în funcţie de diagonală, de la 3.999 Lei pentru modelul de 32" la 10.500 Lei pentru modelul de 55".
amsung Plasma D8000 - Imagini ultra realiste pe un ecran generos
Plasma D8000 beneficiază de tehnologii avansate pentru producerea unor imagini deosebit de clare, precum Samsung Real Black Filter, ce reduce nivelul de strălucire ambientală, sau Cinema Smooth, care redă mai lin scenele de mişcare. Aceste funcţii îmbunătăţesc calitatea imaginii, conferind claritate, culoare şi o dimensiune naturală imaginilor de pe ecran.
Modelul D8000 este un model 3D FHD, compatibil cu ochelarii Samsung 3D cu conexiunea îmbunătăţită RF. Interfaţa Smart Hub cu access la Samsung Apps, Wi-fi integrat, Web browser pentru navigare sau compatibilitatea cu alte dispozitive certificate DLNA, fac din Plasma Samsung D8000 un veritabil Smart TV.
Preţul Samsung D8000 variază, în funcţie de diagonală, de la 8.500 Lei pentru modelul de 51" la 14.990 Lei pentru modelul de 64".
Samsung Plasma D6900 - Conectivitate avansată şi procesare video 3D
Seria D6900 dispune de o tehnologie avansată de procesare 3D, ce poate converti conţinut 2D în 3D de înaltă calitate, pentru o experienţă completă de divertisment. Modelul D6900(6910) este compatibil cu ochelarii Samsung 3D şi beneficiază de Wi-fi integrat, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a se conecta la alte dispozitive certificate DLNA prin intermediul funcţiei Samsung AllShare şi de a accesa o gamă variată de aplicaţii via Samsung Apps.
Preţul Samsung D6900 variază, în funcţie de diagonală, de la 2.750 Lei pentru modelul de 32" la 5.250 Lei pentru modelul de 46".

joi, 5 mai 2011

PaperPhone, iPhone-ul care se îndoaie ca hârtia

Cercetătorii canadieni de la Universitatea Queen au făcut o descoperire care ar putea revoluţiona întreaga piaţă de smartphone-uri şi tablete. Computerul flexibil interactiv este viitorul, spune creatorul gadgetului, Roel Vertegaal, directorul laboratorului Human Media din cadrul universităţii, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.
"Acest computer arată, se simte şi funcţionează ca o foaie de hârtie interactivă. Îl puteţi folosi ca pe un telefon mobil, dacă îl îndoiţi, îi puteţi îndoi colţurile pentru a da foaia sau pentru a scrie pe el cu un pix", îşi descrie Roel Vertegaal invenţia. 

Noul prototip de smartphone, numit PaperPhone, poate fi descris cel mai uşor ca fiind un iPhone flexibil, deoarece poate face tot ce face un smartphone, lucruri precum stocarea cărţilor electronice, reproducerea muzicii sau apelurile telefonice. 
Gadgetul are o diagonală de 9,5 cm, este subţire şi flexibil, ceea ce îl face mult mai portabil faţă de un computer sau un smartphone clasic. Practic, PaperPhone se mulează pe buzunarul proprietarului. 

Nu consumă energie când nu-l foloseşti 
Vertegaal va prezenta publicului computerul flexibil pe data de 10 mai, la Vancouver, la o conferinţă de specialitate. 

Inventatorul gadgetului se aşteaptă ca PaperPhone să reducă consumul de hârtie, datorită flexibilităţii acestuia. 

"Biroul fără hârtii este deja prezent. Orice poate fi stocat în format digital şi poţi pune aceste computere unul peste altul, asemeni unui teanc de hârtii, sau le poţi arunca în jurul biroului", spune Roel Vertegaal. 

Aceste noi calculatoare nu consumă deloc energie atunci când nimeni nu interacţionează cu ele. Iar atunci când utilizatorii citesc, nu simt că ar ţine în mână o bucată de sticlă sau de metal, se mai arată în comunicatul universităţii canadiene.

BitDefender, cel mai bun produs de securitate în T1


BitDefender, liderul pieţei româneşti de securitate a informaţiilor, a obţinut cele mai bune rezultate în primul trimestru al anului 2011, în urma testelor efectuate de organizaţia AV-Test.org
Raportul a luat în calcul rezultatele a douăzeci şi două de produse de securitate, în ceea ce priveşte nivelul de protecţie asigurat, repararea sistemului după o infecţie şi performanţă. BitDefender Internet Security 2011 a obţinut cele mai bune rezultate, alături de un alt produs ce are la bază tehnologii BitDefender. De asemenea, a fost singurul care a primit punctajul maxim pentru protecţia sistemului.

Acest rezultat certifică poziţia BitDefender ca lider în tehnologii de securitate şi vine la scurt timp după performanţele obţinute de acelaşi produs la testările AV Comparatives.

“BitDefender a oferit cea mai bună protecţie în timpul testelor efectuate în primul trimestru al anului 2011. Mai mult decât atât, produsul  a înregistrat punctaje bune şi la curăţarea sistemelor infectate, fără a încetini prea mult sistemul şi cu puţine raportări  fals-pozitive. Este o performanţă notabilă",  a declarat Andreas Marx, CEO al AV-Test.

“Testele tehnice realizate de  AV-Test sunt un feedback foarte important pentru noi, astfel că rezultatele superioare obţinute reprezintă o garanţie că suntem pe direcţia cea bună.Ţinând cont că de curând tehnologiile BitDefender au ocupat patru locuri în top 7 al celor mai bune produse de securitate la testările AV Comparatives, putem spune că aceste rezultate demonstrează poziţia noastră de lideri în soluţii de protecţie a datelor”, a declarat Viorel Canja, şeful Laboratoarelor BitDefender.

Cum s-a rezolvat problema spionajului iPhone și iPad: un update de 666 Mb



După scandalul mediatic care a stârnit îngrijorări printre utilizatorii de iPhone sau iPad, Apple s-a văzut nevoită să rezolve cumva problema stocării datelor despre utilizator, deși a negat la un moment dat că nu colectează niciun fel de dată, pentru ca mai apoi să spună că le colectează, dar asta este în beneficiul clientului.
Compania lui Steve Jobs a lansat un update la software-ul telefonului care șterge datele stocate în "fișierul spion", care, conform unor oficiali ai companiei nu era altceva decât un simplu "bug".
Update-ul este disponibil pe iTunes și poate fi descărcat de către utilizatorii iPhone, iPad și Ipod Touch.
Coincidență sau nu, cei de la wired.com au observat că update-ul ocupă fix 666 de Mb. 
Pete Warden şi Alasdair Allan, doi experţi în securitate, au anunţat recent o descoperire şocantă: terminalele iPhone şi tabletele de internet iPad (cu 3G), înregistrează, în secret, toate locurile în care a fost utilizatorul, începând cu luna iunie a anului trecut.

Cei doi cercetători au descoperit că terminalele Apple înregistrează toate locurile unde au fost şi salvează informaţiile într-un fişier secret care este apoi copiat pe calculatorul utilizatorului atunci când cele două aparate sunt sincronizate. Toate acestea fără ştirea utilizatorului. 

Fişierul conţine informaţii legate de latitudine şi longitudine, ceea ce înseamnă că folosind un simplu program se pot afla toate locurile în care a fost posesorul aparatului.

Apple a introdus această funcţie în dispozitivele sale odată cu lansarea sistemului de operare iOS 4, în luna iunie a anului trecut.

joi, 28 aprilie 2011

Samsung Galaxy S II

După ce-a dezminţit zvonurile în legătură cu amânarea lui Samsung Galaxy S II, producătorul asiatic face multă vâlvă cu lansarea terminalului în 120 de ţări. Acesta va lua ochii clienţilor în primul rând cu ajutorul ecranului Super AMOLED Plus de 4.3" cu 480x800 de pixeli, protejat de Gorilla Glass. Pentru procesor, căutarea s-a oprit a un model dual core la 1,2 GHz, construit pe arhitectura ARM Cortex A9. El este ajutat de un GPU dedicat Mali şi un chipset Orion. Poate că este greu de crezut, însă Galaxy S II este mai subţire şi chiar puţin mai uşor decât predecesorul său. Toate dotările de top încap într-o carcasă de 8,5 mm grosime şi care cântăreşte doar 116 g.


Utilizatorii vor putea stoca melodii şi clipuri video în memoria internă de 16 GB sau 32 GB ori pe un card microSD. Samsung Galaxy S II vine cu o cameră foto de 8 MP cu focalizare automată şi sistem de stabilizare a imaginii. Ea permite printre altele filmarea la rezoluţie full HD. Pe partea de conectare, telefonul suportă transfer de date la viteze de până la 21 Mbps, protocolul 802.11n, DLNA şi Bluetooth 3.0. Bateria a primit şi ea un upgrade, având acum o capacitate de 1.650 mAh. Momentan, smartphone-ul poate fi cumpărat doar din Mare Britanie şi Coreea de Sud, preţul său la englezi fiind echivalent cu 2.300 de lei româneşti. Samsung Galaxy S II va intra foarte curând şi în oferta magazinelor din România.

Noutati : Google Chrome 11

Google Chrome 11.0.696.57 este prima versiune oficială din generaţia Google Chrome 11, recomandată tuturor categoriilor de utilizatori şi lansată simultan pentru platforma Windows, Mac, Linux şi Chrome OS.


Pe lângă numeroase bug fix-uri şi optimizări de performanţă, Chrome 11 include şi câteva facilităţi noi şi foarte interesante.
API-ul HTML5 a primit suport pentru recunoaştere vocală şi funcţionalitate text-to-spech, permiţând integrarea unui set mai bogat de facilităţi în aplicaţiile (web apps) create pentru Google Chrome 11.
Foarte apreciată printre posesorii dispozitivelor cu sistem de operare Android, funcţia de recunoaştere vocală din Chrome 11 oferă o funcţionalitate asemănătoare celei întâlnite la dispozitivele smartphone. Motorul de recunoaştere vocală are totuşi unele limitări, existând situaţii în care rostirea cuvintelor cu un accent pronunţat, sau prea repede, poate duce la generarea unui număr ridicat de erori de interpretare.
Lista facilităţilor nou introduse de Google Chrome 11 mai cuprinde suport pentru accelerare 3D a elementelor CSS, un application screen asemănător celui întâlnit la dispozitivele smartphone cu Android şi o versiune restilizată a logo-ului Google Chrome.
Interfaţa din Google Chrome 11 nu a suferit schimbări importante faţă de Chrome 10 şi păstrează un set de facilităţi similar: manager de parole cu funcţie de sicnronizare, meniu Settings cu funcţie integrată de căutare, suport pentru decodare asistată de GPU a conţinutului video, motor java script şi Flash player integrat, respectiv tehnologie sandbox pentru mai multă siguranţă la navigarea paginilor web cu reputaţie îndoielnică.

Apple spune că ne-a spionat din greşeală şi va remedia problema

După scandalul stârnit în urma descoperirii unui adevărat sistem de spionaj, prin care posesorilor de dispozitive iPhone şi iPad 3G le este înregistrată fiecare mişcare fără ştirea lor şi fără a le fi cerut în mod explicit consimţământul, Apple încearcă acum să dreagă busuiocul aruncând vina în ograda programatorilor care au lucrat la sistemul de operare iOS 4, spunând că problemele se trag de la un bug software ce face ca dispozitivele vizate să stocheze mai multe informaţii decât ar trebui.


Altfel spus, faptul că dispozitivele Apple stochează în ordine cronologică toate locaţiile vizitate de utilizatori, împreună cu date referitoare la hotspot-urile Wi-Fi aflate în apropriere, este doar consecinţă a unor erori de programare şi nu o tentativă voită din partea companiei de încălcare a dreptului la intimitate al clienţilor săi.
Dintr-o eroare sau nu, răul a fost deja făcut iar informaţiile colectate timp de aproape un an şi stocate într-un fişier necriptat, copiat în mod automat pe orice PC cu care am sincronizat telefonul iPhone sau iPad-ul, sunt uşor accesibile pentru oricine doreşte să afle unde ne-am petrecut timpul într-o zi anume şi ce destinaţii obişnuim sa vizităm cel mai des.
Aceleaşi informaţii sunt trimise în mod automat şi către Apple.
Din explicaţiile date de Apple mai rezultă că informaţiile colectate nu sunt folosite pentru a urmări locaţiile unde se află utilizatorii, în schimb locaţiile hotspot-urilor Wi-Fi şi cele ale releelor de telefonie mobilă aflate în apropiere sunt folosite pentru îmbunătăţirea serviciilor contextuale, care iau în considerare locaţia aproximativă a utilizatorului pentru a oferi informaţii relevante şi mesaje publicitare personalizate. Conform Apple, spionarea utilizatorilor individuali nu este posibilă deoarece informaţiile sunt trimise în mod anonim către serverele companiei, folosind o conexiune securizată.
După ce a admis că sunt colectate mai multe informaţii decât ar trebui, Apple a anunţat că va remedia problema în scurt timp printr-un update software, dar până atunci înregistrarea acestor date nu poate fi oprită din cauza unui bug software.

sâmbătă, 23 aprilie 2011

Surpriză !!! Şi smartphone-urile Android spionează şi transmit locaţia posesorului către Google

Smartphone-urile cu soft Android transmit locaţia posesorului către dezvoltatorul acestuia, grupul Google, la fel cum iPhone-ul furnizează date producătorului Apple, potrivit unei analize a cotidianului american Wall Street Journal (WSJ)



Google şi Apple strâng informaţii despre locaţia utilizatorilor pentru a dezvolta baze de date capabile să indice cu precizie, prin intermediul telefonului mobil, locul în care se află o persoană. Aceste baze de date ar putea oferi celor două grupuri acces la piaţa de 2,9 miliarde de dolari a serviciilor de localizare, estimată să ajungă la 8,3 miliarde de dolari până în 2014, potrivit Gartner.

În cazul Google, potrivit unor noi cercetări ale analistului Samy Kamkar, un telefon HTC Android a înregistrat locaţia la fiecare câteva secunde şi a transmis datele către Google de cel puţin câteva ori la fiecare oră. În plus, softul Android a transmis inclusiv numele, locaţia şi intensitatea semnalului reţelelor Wi-Fi din apropiere, respectiv un cod unic de identificare a telefonului.

Reprezentanţii Google au refuzat să comenteze.

Până anul trecut, Google aduna informaţii similare privind semnalul Wi-Fi prin intermediul flotei de maşini StreetView, care fotografiază şi cartografiază străzile în toată lumea. Compania a renunţat la adunarea de date Wi-Fi anul trecut, după ce a colectat, fără intenţie, adrese de e-mail, parole şi alte informaţii personale din aceste reţele. Datele pe care telefoanele Android le transmit nu includ astfel de informaţii, a observat Kamkar.

Apple a atras atenţia săptămâna aceasta după ce doi cercetători au anunţat că iPhone-urile şi iPad-urile conţin un fişier care înregistrează detaliat locul în care se află posesorul pe parcursul unei perioade de luni sau chiar ani.
 

 

joi, 21 aprilie 2011

Toshiba - notebook care afişează simultan imagini 2D şi 3D


Toshiba dynabook Qosmio T851/D8CR este primul notebook care poate afişa simultan pe ecran imagini 2D şi 3D.
Imaginile 2D sunt afişate la rezoluţia nativă a ecranului, 1920 x 1080 pixeli,dar utilizatorii pot urmări şi imagini 3D, redate la rezoluţie 1366 x 768 pixeli. Partea bună este că pentru funcţionalitatea 3D nu avem nevoie de ochelari.
Din punct de vedere al specificaţiilor, ecranul cu diagonală 15.6 inch şi format 16:9 este de tip Full HD, dar imaginile 3D sunt obţinute implementând un procedeu de separare numit parallax barrier, prin care fiecare ochi observă numai imaginile redate de către jumătate din pixelii care compun suprafaţa ecranului.
În mod normal această tehnologie are dezavantajul unor unghiuri de vizibilitate foarte restrictive, ce obligă utilizatorul să stea aproape nemişcat în faţa ecranului. Toshiba promite că a rezolvat această problemă, implementând un mecanism care ajustează in mod automat separarea imaginilor, în funcţie de mişcările şi poziţia utilizatorului faţă de ecran. Sistemul foloseşte webcam-ul integrat în rama ecranului pentru a urmări poziţia ochilor utilizatorului şi ajustează dinamic filtrul de polarizare a luminii, aplicat peste ecranul iluminat prin tehnologie LED.

Inovaţiile oferite de Toshiba nu se opresc aici, Dynabook Qosmio T851/D8CR integrând şi un procesor dedicat de imagine, responsabil de conversia secvenţelor video 2D în format 3D. Bazat pe nucleulSpursEngine, acesta este un procesor multi-core de sine stătător, bazat pe o versiune redusă a procesorului Cell din consolele de jocuri din seriaPlayStation 3. Avantajul oferit de acesta este că eliberează procesorul CPU din sistem de sarcina conversiei 2D/3D a materialului video, mare consumatoare de resurse chiar şi pentru un sistem desktop performant, totul cu un consum de energie incomparabil mai mic.
Procesorul SpursEngine a fost creat iniţial pentru sarcini de compresie video, astfel că funcţionalitatea oferită de acesta ar putea servi şi pentru alte scopuri decât emularea 2D/3D, cum ar fi aplicaţii de editare video.
Tehnologia 3D implementată de Toshiba poate funcţiona şi pentru imagini 3D afişate în fereastră, lăsând restul ecranului pentru conţinut 2D, cum ar fi desktop-ul windows.

Toshiba dynabook Qosmio T851/D8CR utilizează chipsetul Intel HM65 şi mai conţine un procesor Core i5-2410M la 2.3 GHz, 8GB RAM DDR3,respectiv un harddisk de 750GB. Pe lângă webcam-ul de 1 MP avem parte şi de accesorii mai puţin comune pentru un laptop, cum ar fi tuner TV digital, respectiv player Blu-ray compatibil BDXL.
Opţiunile de conectivitate includ un modul Bluetooth 3.0+HS, WiFi 802.11b/g/n, doi conectori USB 2.0 şi unul USB 3.0, dar şi o ieşire HDMI.
Toshiba dynabook Qosmio T851/D8CR va fi lansat în luna iulie, iniţial doar în Japonia, de unde va putea fi achiziţionat pentru 2780 dolari.