joi, 21 aprilie 2011

Toshiba - notebook care afişează simultan imagini 2D şi 3D


Toshiba dynabook Qosmio T851/D8CR este primul notebook care poate afişa simultan pe ecran imagini 2D şi 3D.
Imaginile 2D sunt afişate la rezoluţia nativă a ecranului, 1920 x 1080 pixeli,dar utilizatorii pot urmări şi imagini 3D, redate la rezoluţie 1366 x 768 pixeli. Partea bună este că pentru funcţionalitatea 3D nu avem nevoie de ochelari.
Din punct de vedere al specificaţiilor, ecranul cu diagonală 15.6 inch şi format 16:9 este de tip Full HD, dar imaginile 3D sunt obţinute implementând un procedeu de separare numit parallax barrier, prin care fiecare ochi observă numai imaginile redate de către jumătate din pixelii care compun suprafaţa ecranului.
În mod normal această tehnologie are dezavantajul unor unghiuri de vizibilitate foarte restrictive, ce obligă utilizatorul să stea aproape nemişcat în faţa ecranului. Toshiba promite că a rezolvat această problemă, implementând un mecanism care ajustează in mod automat separarea imaginilor, în funcţie de mişcările şi poziţia utilizatorului faţă de ecran. Sistemul foloseşte webcam-ul integrat în rama ecranului pentru a urmări poziţia ochilor utilizatorului şi ajustează dinamic filtrul de polarizare a luminii, aplicat peste ecranul iluminat prin tehnologie LED.

Inovaţiile oferite de Toshiba nu se opresc aici, Dynabook Qosmio T851/D8CR integrând şi un procesor dedicat de imagine, responsabil de conversia secvenţelor video 2D în format 3D. Bazat pe nucleulSpursEngine, acesta este un procesor multi-core de sine stătător, bazat pe o versiune redusă a procesorului Cell din consolele de jocuri din seriaPlayStation 3. Avantajul oferit de acesta este că eliberează procesorul CPU din sistem de sarcina conversiei 2D/3D a materialului video, mare consumatoare de resurse chiar şi pentru un sistem desktop performant, totul cu un consum de energie incomparabil mai mic.
Procesorul SpursEngine a fost creat iniţial pentru sarcini de compresie video, astfel că funcţionalitatea oferită de acesta ar putea servi şi pentru alte scopuri decât emularea 2D/3D, cum ar fi aplicaţii de editare video.
Tehnologia 3D implementată de Toshiba poate funcţiona şi pentru imagini 3D afişate în fereastră, lăsând restul ecranului pentru conţinut 2D, cum ar fi desktop-ul windows.

Toshiba dynabook Qosmio T851/D8CR utilizează chipsetul Intel HM65 şi mai conţine un procesor Core i5-2410M la 2.3 GHz, 8GB RAM DDR3,respectiv un harddisk de 750GB. Pe lângă webcam-ul de 1 MP avem parte şi de accesorii mai puţin comune pentru un laptop, cum ar fi tuner TV digital, respectiv player Blu-ray compatibil BDXL.
Opţiunile de conectivitate includ un modul Bluetooth 3.0+HS, WiFi 802.11b/g/n, doi conectori USB 2.0 şi unul USB 3.0, dar şi o ieşire HDMI.
Toshiba dynabook Qosmio T851/D8CR va fi lansat în luna iulie, iniţial doar în Japonia, de unde va putea fi achiziţionat pentru 2780 dolari.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu