sâmbătă, 23 aprilie 2011

Surpriză !!! Şi smartphone-urile Android spionează şi transmit locaţia posesorului către Google

Smartphone-urile cu soft Android transmit locaţia posesorului către dezvoltatorul acestuia, grupul Google, la fel cum iPhone-ul furnizează date producătorului Apple, potrivit unei analize a cotidianului american Wall Street Journal (WSJ)



Google şi Apple strâng informaţii despre locaţia utilizatorilor pentru a dezvolta baze de date capabile să indice cu precizie, prin intermediul telefonului mobil, locul în care se află o persoană. Aceste baze de date ar putea oferi celor două grupuri acces la piaţa de 2,9 miliarde de dolari a serviciilor de localizare, estimată să ajungă la 8,3 miliarde de dolari până în 2014, potrivit Gartner.

În cazul Google, potrivit unor noi cercetări ale analistului Samy Kamkar, un telefon HTC Android a înregistrat locaţia la fiecare câteva secunde şi a transmis datele către Google de cel puţin câteva ori la fiecare oră. În plus, softul Android a transmis inclusiv numele, locaţia şi intensitatea semnalului reţelelor Wi-Fi din apropiere, respectiv un cod unic de identificare a telefonului.

Reprezentanţii Google au refuzat să comenteze.

Până anul trecut, Google aduna informaţii similare privind semnalul Wi-Fi prin intermediul flotei de maşini StreetView, care fotografiază şi cartografiază străzile în toată lumea. Compania a renunţat la adunarea de date Wi-Fi anul trecut, după ce a colectat, fără intenţie, adrese de e-mail, parole şi alte informaţii personale din aceste reţele. Datele pe care telefoanele Android le transmit nu includ astfel de informaţii, a observat Kamkar.

Apple a atras atenţia săptămâna aceasta după ce doi cercetători au anunţat că iPhone-urile şi iPad-urile conţin un fişier care înregistrează detaliat locul în care se află posesorul pe parcursul unei perioade de luni sau chiar ani.
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu