joi, 28 aprilie 2011

Samsung Galaxy S II

După ce-a dezminţit zvonurile în legătură cu amânarea lui Samsung Galaxy S II, producătorul asiatic face multă vâlvă cu lansarea terminalului în 120 de ţări. Acesta va lua ochii clienţilor în primul rând cu ajutorul ecranului Super AMOLED Plus de 4.3" cu 480x800 de pixeli, protejat de Gorilla Glass. Pentru procesor, căutarea s-a oprit a un model dual core la 1,2 GHz, construit pe arhitectura ARM Cortex A9. El este ajutat de un GPU dedicat Mali şi un chipset Orion. Poate că este greu de crezut, însă Galaxy S II este mai subţire şi chiar puţin mai uşor decât predecesorul său. Toate dotările de top încap într-o carcasă de 8,5 mm grosime şi care cântăreşte doar 116 g.


Utilizatorii vor putea stoca melodii şi clipuri video în memoria internă de 16 GB sau 32 GB ori pe un card microSD. Samsung Galaxy S II vine cu o cameră foto de 8 MP cu focalizare automată şi sistem de stabilizare a imaginii. Ea permite printre altele filmarea la rezoluţie full HD. Pe partea de conectare, telefonul suportă transfer de date la viteze de până la 21 Mbps, protocolul 802.11n, DLNA şi Bluetooth 3.0. Bateria a primit şi ea un upgrade, având acum o capacitate de 1.650 mAh. Momentan, smartphone-ul poate fi cumpărat doar din Mare Britanie şi Coreea de Sud, preţul său la englezi fiind echivalent cu 2.300 de lei româneşti. Samsung Galaxy S II va intra foarte curând şi în oferta magazinelor din România.

Noutati : Google Chrome 11

Google Chrome 11.0.696.57 este prima versiune oficială din generaţia Google Chrome 11, recomandată tuturor categoriilor de utilizatori şi lansată simultan pentru platforma Windows, Mac, Linux şi Chrome OS.


Pe lângă numeroase bug fix-uri şi optimizări de performanţă, Chrome 11 include şi câteva facilităţi noi şi foarte interesante.
API-ul HTML5 a primit suport pentru recunoaştere vocală şi funcţionalitate text-to-spech, permiţând integrarea unui set mai bogat de facilităţi în aplicaţiile (web apps) create pentru Google Chrome 11.
Foarte apreciată printre posesorii dispozitivelor cu sistem de operare Android, funcţia de recunoaştere vocală din Chrome 11 oferă o funcţionalitate asemănătoare celei întâlnite la dispozitivele smartphone. Motorul de recunoaştere vocală are totuşi unele limitări, existând situaţii în care rostirea cuvintelor cu un accent pronunţat, sau prea repede, poate duce la generarea unui număr ridicat de erori de interpretare.
Lista facilităţilor nou introduse de Google Chrome 11 mai cuprinde suport pentru accelerare 3D a elementelor CSS, un application screen asemănător celui întâlnit la dispozitivele smartphone cu Android şi o versiune restilizată a logo-ului Google Chrome.
Interfaţa din Google Chrome 11 nu a suferit schimbări importante faţă de Chrome 10 şi păstrează un set de facilităţi similar: manager de parole cu funcţie de sicnronizare, meniu Settings cu funcţie integrată de căutare, suport pentru decodare asistată de GPU a conţinutului video, motor java script şi Flash player integrat, respectiv tehnologie sandbox pentru mai multă siguranţă la navigarea paginilor web cu reputaţie îndoielnică.

Apple spune că ne-a spionat din greşeală şi va remedia problema

După scandalul stârnit în urma descoperirii unui adevărat sistem de spionaj, prin care posesorilor de dispozitive iPhone şi iPad 3G le este înregistrată fiecare mişcare fără ştirea lor şi fără a le fi cerut în mod explicit consimţământul, Apple încearcă acum să dreagă busuiocul aruncând vina în ograda programatorilor care au lucrat la sistemul de operare iOS 4, spunând că problemele se trag de la un bug software ce face ca dispozitivele vizate să stocheze mai multe informaţii decât ar trebui.


Altfel spus, faptul că dispozitivele Apple stochează în ordine cronologică toate locaţiile vizitate de utilizatori, împreună cu date referitoare la hotspot-urile Wi-Fi aflate în apropriere, este doar consecinţă a unor erori de programare şi nu o tentativă voită din partea companiei de încălcare a dreptului la intimitate al clienţilor săi.
Dintr-o eroare sau nu, răul a fost deja făcut iar informaţiile colectate timp de aproape un an şi stocate într-un fişier necriptat, copiat în mod automat pe orice PC cu care am sincronizat telefonul iPhone sau iPad-ul, sunt uşor accesibile pentru oricine doreşte să afle unde ne-am petrecut timpul într-o zi anume şi ce destinaţii obişnuim sa vizităm cel mai des.
Aceleaşi informaţii sunt trimise în mod automat şi către Apple.
Din explicaţiile date de Apple mai rezultă că informaţiile colectate nu sunt folosite pentru a urmări locaţiile unde se află utilizatorii, în schimb locaţiile hotspot-urilor Wi-Fi şi cele ale releelor de telefonie mobilă aflate în apropiere sunt folosite pentru îmbunătăţirea serviciilor contextuale, care iau în considerare locaţia aproximativă a utilizatorului pentru a oferi informaţii relevante şi mesaje publicitare personalizate. Conform Apple, spionarea utilizatorilor individuali nu este posibilă deoarece informaţiile sunt trimise în mod anonim către serverele companiei, folosind o conexiune securizată.
După ce a admis că sunt colectate mai multe informaţii decât ar trebui, Apple a anunţat că va remedia problema în scurt timp printr-un update software, dar până atunci înregistrarea acestor date nu poate fi oprită din cauza unui bug software.

sâmbătă, 23 aprilie 2011

Surpriză !!! Şi smartphone-urile Android spionează şi transmit locaţia posesorului către Google

Smartphone-urile cu soft Android transmit locaţia posesorului către dezvoltatorul acestuia, grupul Google, la fel cum iPhone-ul furnizează date producătorului Apple, potrivit unei analize a cotidianului american Wall Street Journal (WSJ)



Google şi Apple strâng informaţii despre locaţia utilizatorilor pentru a dezvolta baze de date capabile să indice cu precizie, prin intermediul telefonului mobil, locul în care se află o persoană. Aceste baze de date ar putea oferi celor două grupuri acces la piaţa de 2,9 miliarde de dolari a serviciilor de localizare, estimată să ajungă la 8,3 miliarde de dolari până în 2014, potrivit Gartner.

În cazul Google, potrivit unor noi cercetări ale analistului Samy Kamkar, un telefon HTC Android a înregistrat locaţia la fiecare câteva secunde şi a transmis datele către Google de cel puţin câteva ori la fiecare oră. În plus, softul Android a transmis inclusiv numele, locaţia şi intensitatea semnalului reţelelor Wi-Fi din apropiere, respectiv un cod unic de identificare a telefonului.

Reprezentanţii Google au refuzat să comenteze.

Până anul trecut, Google aduna informaţii similare privind semnalul Wi-Fi prin intermediul flotei de maşini StreetView, care fotografiază şi cartografiază străzile în toată lumea. Compania a renunţat la adunarea de date Wi-Fi anul trecut, după ce a colectat, fără intenţie, adrese de e-mail, parole şi alte informaţii personale din aceste reţele. Datele pe care telefoanele Android le transmit nu includ astfel de informaţii, a observat Kamkar.

Apple a atras atenţia săptămâna aceasta după ce doi cercetători au anunţat că iPhone-urile şi iPad-urile conţin un fişier care înregistrează detaliat locul în care se află posesorul pe parcursul unei perioade de luni sau chiar ani.
 

 

joi, 21 aprilie 2011

Toshiba - notebook care afişează simultan imagini 2D şi 3D


Toshiba dynabook Qosmio T851/D8CR este primul notebook care poate afişa simultan pe ecran imagini 2D şi 3D.
Imaginile 2D sunt afişate la rezoluţia nativă a ecranului, 1920 x 1080 pixeli,dar utilizatorii pot urmări şi imagini 3D, redate la rezoluţie 1366 x 768 pixeli. Partea bună este că pentru funcţionalitatea 3D nu avem nevoie de ochelari.
Din punct de vedere al specificaţiilor, ecranul cu diagonală 15.6 inch şi format 16:9 este de tip Full HD, dar imaginile 3D sunt obţinute implementând un procedeu de separare numit parallax barrier, prin care fiecare ochi observă numai imaginile redate de către jumătate din pixelii care compun suprafaţa ecranului.
În mod normal această tehnologie are dezavantajul unor unghiuri de vizibilitate foarte restrictive, ce obligă utilizatorul să stea aproape nemişcat în faţa ecranului. Toshiba promite că a rezolvat această problemă, implementând un mecanism care ajustează in mod automat separarea imaginilor, în funcţie de mişcările şi poziţia utilizatorului faţă de ecran. Sistemul foloseşte webcam-ul integrat în rama ecranului pentru a urmări poziţia ochilor utilizatorului şi ajustează dinamic filtrul de polarizare a luminii, aplicat peste ecranul iluminat prin tehnologie LED.

Inovaţiile oferite de Toshiba nu se opresc aici, Dynabook Qosmio T851/D8CR integrând şi un procesor dedicat de imagine, responsabil de conversia secvenţelor video 2D în format 3D. Bazat pe nucleulSpursEngine, acesta este un procesor multi-core de sine stătător, bazat pe o versiune redusă a procesorului Cell din consolele de jocuri din seriaPlayStation 3. Avantajul oferit de acesta este că eliberează procesorul CPU din sistem de sarcina conversiei 2D/3D a materialului video, mare consumatoare de resurse chiar şi pentru un sistem desktop performant, totul cu un consum de energie incomparabil mai mic.
Procesorul SpursEngine a fost creat iniţial pentru sarcini de compresie video, astfel că funcţionalitatea oferită de acesta ar putea servi şi pentru alte scopuri decât emularea 2D/3D, cum ar fi aplicaţii de editare video.
Tehnologia 3D implementată de Toshiba poate funcţiona şi pentru imagini 3D afişate în fereastră, lăsând restul ecranului pentru conţinut 2D, cum ar fi desktop-ul windows.

Toshiba dynabook Qosmio T851/D8CR utilizează chipsetul Intel HM65 şi mai conţine un procesor Core i5-2410M la 2.3 GHz, 8GB RAM DDR3,respectiv un harddisk de 750GB. Pe lângă webcam-ul de 1 MP avem parte şi de accesorii mai puţin comune pentru un laptop, cum ar fi tuner TV digital, respectiv player Blu-ray compatibil BDXL.
Opţiunile de conectivitate includ un modul Bluetooth 3.0+HS, WiFi 802.11b/g/n, doi conectori USB 2.0 şi unul USB 3.0, dar şi o ieşire HDMI.
Toshiba dynabook Qosmio T851/D8CR va fi lansat în luna iulie, iniţial doar în Japonia, de unde va putea fi achiziţionat pentru 2780 dolari.


Sony Ericsson W8 – primul model Walkman bazat pe Android

Sony Ericsson W8 – primul model Walkman bazat pe Android

Atenţie: iPhone te spionează

Experţii britanici Pete Warden şi Allasdair Allan au o veste proastă pentru proprietarii de smartphonuri iPhone de la Apple: gadgetul din buzunarele lor îi spionează, scrie The Guardian.

Cei doi ingineri în softuri au descoperit că Apple a înzestrat smartphonurile iPhone cu un program care stochează într-o mapă ascunsă datele despre timpul şi locul unde s-a aflat persoana. Informaţia poate fi apoi descărcată pe un calculator, de pe care se pot vizualiza fişierele cu latitudinea şi longitudinea locaţiilor. E posibil ca unele smartphonuri să fi stocat informaţii din iunie 2010, atunci când Apple a instalat în ele programul de operare iOS 4.

"Dacă un detectiv privat sau chiar un soţ gelos intră în posesia smartphonului Dumneavoastră, atunci ei pot afla cu uşurinţă unde aţi fost într-un anumit moment al zilei", spune Pete Warden.

Inginerii notează totuşi că au încercat să depiseteze softuri-spion la smartphonuri produse de alte companii, dar nu au găsit ceva similar.